Żurek

Oto zupa, która pojawia się na naszym stole zdecydowanie częściej niż rosół. Uwielbia ją cała nasza czwórka, jest gęsta od ziemniaków, marchewki i kiełbaski, więc jest naszym daniem głównym.

Zachęcam Was do przygotowania własnego zakwasu, ale przyznaję się, że często korzystam też z kupionego gotowca. Zwracam tylko uwagę na skład – ten, z którego ja korzystam ma w składzie tylko: wodę, mąkę żytnią, świeży czosnek i sól.

Taki żurek, z grzankami zamiast ziemniaków, zagości na naszym wielkanocnym śniadaniu (na obiad będzie z ziemniakami).

Składniki na 3l garnek:

  • 20 dkg wędzonego boczku (najlepiej surowego)
  • 3-4 białe kiełbasy (najlepiej surowe)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka i kawałek selera
  • 15 cm kawałek pora (można zastąpić jedną cebulą)
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 1 duża cebula
  • 80 dkg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • tarty chrzan (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • jajka ugotowane na twardo

Boczek, kiełbasę, liście laurowe oraz rozgniecione w moździerzu ziele angielskie zalewamy 2 l zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu (tak aby delikatnie pyrkało) przez 40 minut. Następnie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę oraz por i gotujemy kolejne 30 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w 1-2 cm kostkę i gotujemy przez 20 minut.

Z garnka z zupą wyjmujemy wszystko. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kosteczkę a marchewkę tarkujemy na dużych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojony boczek i posiekaną cebulę, które rumienimy na średnim ogniu.

Do gotującego się wywaru (lekko pyrkającego) wlewamy zakwas, gotujemy kilka minut mieszając powoli. Dodajemy kiełbasę i boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chrzanem.

Na talerze wykładamy ziemniaki, pokrojone na ćwiartki jajka na twardo i wlewamy zupę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Jedna myśl w temacie “Żurek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code