Zupa ze świeżego szczawiu

Przepis na zupę szczawiową z przecieru w słoiczku znajdziecie tutaj.

Zimą mniej, ale w okresie wiosenno-letnio-jesienym staram się regularnie jeździć na targ po owoce i warzywa. Na targ mimo, że tu, w Gdańsku, wszyscy po sprawunki jeżdżą na rynek (do Wrzeszcza czy na Przymorze), a spotykają się na targu (Węglowym, Rybnym czy Długim). U mnie, na Śląsku, i chyba wszędzie indziej też :D, zakupy robi się na targu, a na piwo idzie się na rynek. Przyzwyczaiłam się jak mąż czasem mówi, że jedziemy do Gdańska (będąc np. na Suchaninie, które jest dzielnicą Gdańska…). A on się już na szczęście przyzwyczaił, że „w sobotę rano jadę na targ” oznacza, że o 7 rano jadę na Elbląską, po warzywa, owoce i jajka.

Na Elbląską jeżdżę już 3 sezon, zaczynam mieć ulubionych sprzedawców (i ulubione produkty). Wśród nich jest jedna starsza Pani. Jej stoisko to zazwyczaj kilka skrzynek, ze szczypiorkiem, rzodkiewkami, szczawiem, kwiatami, w ubiegłym roku miała też sadzonki pomidorków. Z własnego ogródka. Raz na kilka tygodni do niej zaglądam, i jak jest szczaw, to zawsze biorę. Ostatnio za pęczek na 2 l zupy zapłaciłam 1,50 zł. Zastanawiam się czy nie kupić następnym razem hurtem, posiekać i pomrozić 😉

Tak teraz zupa szczawiowa pojawia się u nas na stole tylko w sezonie wiosenno-letnim, zawsze ze świeżego szczawiu. Obowiązkowo podana z jajkiem.

Składniki (na 4 porcje):
♥ 1,5 l bulionu warzywnego (np. z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i ćwiartki cebuli),
♥ 1 pęczek świeżego szczawiu,
♥ 3 łyżki śmietany homogenizowanej 18 %,
♥ sól i pieprz,

do podania: 4 jajka ugotowane na twardo.

Liście szczawiu dokładnie myjemy i kroimy w 1/2 centymetrowej szerokości paski. Bulion wraz z pokrojonymi liśćmi doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Śmietanę najpierw rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej zupy, a następnie wlewamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka kroimy na ćwiartki, układamy w głębokich talerzach i zalewamy gorącą zupą.

Jedna myśl na temat “Zupa ze świeżego szczawiu”

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code