Zupa ze świeżego szczawiu

Przepis na zupę szczawiową z przecieru w słoiczku znajdziecie tutaj.

Zimą mniej, ale w okresie wiosenno-letnio-jesienym staram się regularnie jeździć na targ po owoce i warzywa. Na targ mimo, że tu, w Gdańsku, wszyscy po sprawunki jeżdżą na rynek (do Wrzeszcza czy na Przymorze), a spotykają się na targu (Węglowym, Rybnym czy Długim). U mnie, na Śląsku, i chyba wszędzie indziej też :D, zakupy robi się na targu, a na piwo idzie się na rynek. Przyzwyczaiłam się jak mąż czasem mówi, że jedziemy do Gdańska (będąc np. na Suchaninie, które jest dzielnicą Gdańska…). A on się już na szczęście przyzwyczaił, że „w sobotę rano jadę na targ” oznacza, że o 7 rano jadę na Elbląską, po warzywa, owoce i jajka.

Na Elbląską jeżdżę już 3 sezon, zaczynam mieć ulubionych sprzedawców (i ulubione produkty). Wśród nich jest jedna starsza Pani. Jej stoisko to zazwyczaj kilka skrzynek, ze szczypiorkiem, rzodkiewkami, szczawiem, kwiatami, w ubiegłym roku miała też sadzonki pomidorków. Z własnego ogródka. Raz na kilka tygodni do niej zaglądam, i jak jest szczaw, to zawsze biorę. Ostatnio za pęczek na 2 l zupy zapłaciłam 1,50 zł. Zastanawiam się czy nie kupić następnym razem hurtem, posiekać i pomrozić 😉

Tak teraz zupa szczawiowa pojawia się u nas na stole tylko w sezonie wiosenno-letnim, zawsze ze świeżego szczawiu. Obowiązkowo podana z jajkiem.

Składniki (na 4 porcje):
♥ 1,5 l bulionu warzywnego (np. z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i ćwiartki cebuli),
♥ 1 pęczek świeżego szczawiu,
♥ 3 łyżki śmietany homogenizowanej 18 %,
♥ sól i pieprz,

do podania: 4 jajka ugotowane na twardo.

Liście szczawiu dokładnie myjemy i kroimy w 1/2 centymetrowej szerokości paski. Bulion wraz z pokrojonymi liśćmi doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Śmietanę najpierw rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej zupy, a następnie wlewamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka kroimy na ćwiartki, układamy w głębokich talerzach i zalewamy gorącą zupą.

Jedna myśl na temat “Zupa ze świeżego szczawiu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code