Zupa szczawiowa

Moja ulubiona zupa.

Składniki (na ok. 2 litry zupy):

* włoszczyzna (dwie marchewki, kawałek selera, pietruszka, por, cebula)
* pół słoiczka szczawiu
* 250ml śmietanki kremówki 30%
* łyżka mąki
* 2 litry wody
* sól do smaku 


Przepis:

Jarzyny obrać i ugotować w 2 litrach wody z kostką rosołową. Włoszczyzna powinna zmięknąć po około godzinie. Potem ją odławiamy (można pokroić z niej sałatkę jak ktoś lubi, a jak nie, to fru do kosza). Dodajemy szczaw przetarty przez sito (w celu uniknięcia włókien w zupie). Teraz najtrudniejsza część: do kubka nalewamy troszkę wody, dosypujemy powoli mąki i mieszamy dokładnie. Następnie do tego dodajemy śmietanki. Ponownie mieszamy. Bierzemy łyżkę ciepłej zupy i dodajemy do śmietany. I tak ją powoli hartujemy, aż zrobi się ciepła. Wtedy możemy ją powoli wlać do zupy ciągle mieszając. (Jeśli nie ogrzejemy śmietany to może się ona nam ściąć). Teraz wystarczy ponownie zagotować całość, doprawić solą do smaku i gotowe.

Podawać z ugotowanym jajkiem albo z grzankami.

Jedna myśl na temat “Zupa szczawiowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code