Zupa porowa

To już trzecia zupa z porami w roli głównej. Wcześniej zamieściłam przepisy na krem porowy oraz francuski krem porowo-ziemniaczany.

Zupa porowa – jest to zupa, którą wyniosłam z domu. Gotuje ją moja Mama i Babcia (mama mojej mamy). Każda troszkę inaczej, po swojemu, ale główny trzon przepisu jest ten sam.

Jest to tak zwana zupa z resztek. Por jest bardzo lubianym przez mnie warzywem (przepisy z porem), jednak w większości przepisów wykorzystuje się tylko białe i jasnozielone części. Zielonych liści nie wyrzucam, lecz myję, kroję na 3-cm kawałki i zamrażam. Gdy uzbiera się większa ilość (liście z 5-6 porów) przygotowuję poniższą zupę.

 

Składniki (na 4 porcje):
♥ zielone liście z 5-6 porów,

♥ 1,5 l bulionu warzywnego drobiowego,
♥ 100 ml śmietany 18%,
♥ 1 żółtko,
♥ sól i pieprz – do smaku;

do podania:
♥ 4 jajka ugotowane na twardo lub 200 g ugotowanego ryżu.

Liście porów wkładamy do garnka i zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Liście przecieramy przez drobne, stalowe sito lub przez przecierak podlewając płynem (na mokro lepiej się przeciera). Pozostały płyn również przelewamy przez sito. 

Śmietanę łączymy z żółtkiem, następnie hartujemy – powoli, ciągle mieszając wlewamy do śmietany 2-3 chochle gorącej zupy. Tak podgrzaną śmietanę wlewamy do zupy, mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą opieprzamy do smaku.

Podajemy z ugotowanym jajkiem lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code