Zupa krem z kabaczka.

Wzrost 26cm, obwód główki 32cm, waga 1141g 😀

Mój własny, wyhodowany od pesteczki. Drugi rośnie sobie ładnie, i do tygodnia też zostanie zebrany. Ze względu na upały, miałam ochotę na coś lekkiego. Zupa w sam raz 🙂

Składniki:

  • 1 kabaczek (ok 1kg)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 8-10 gałązek pietruszki
  • 2 płaskie łyżki vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • grzanki/groszek ptysiowy
  • 100g serku topionego (złoty ementaler)

Kabaczka obieramy, wycinamy nasiona i kroimy w 1 cm kostkę. Zalewamy 400 ml wody i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie. Cebulkę siekamy, szklimy na maśle. Do ugotowanego kabaczka dodajemy serek i cebulkę, vegetę i pieprz, mieszamy. Całość miksujemy. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

5 myśli na temat “Zupa krem z kabaczka.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code