Zupa krem z dyni

Znowu miałam dłuższą przerwę, a to dlatego, że ucząc się do ostatniego egzaminu na studiach czasem nawet nie miałam czasu coś porządnego zjeść, a co dopiero gotować i udokumentować.

Ale teraz jako bezrobotna pani mgr inżynier architekt mam kilka dni wolnego, to nadrobię zaległości w wrzucaniu przepisów jak i samym gotowaniu.

Wczoraj na pierwszy ogień poszła dynia. Kupiona w tesco, zaraz po obronie 🙂 Bo w sumie po obronie kolega zaprosił mnie na herbatę, już nie chciał być niegrzeczny, że mnie poprosi o zrobienie obiadu (o tym w osobnej notce, tak samo jak o pikniku :D), ale sama to zaproponowałam, więc szybko trzeba było zakupy jakieś zrobić.

Zupa bardzo sycąca, ja się najadłam małą filiżanką 🙂

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni (u mnie to wyszła 1/8 dużej dyni)
  • 1 średni ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka vegety
  • 100g serek topiony (tylżycki, ementaler, śmietankowy)
  • śmietanka 18%

Dynię oraz ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę (o boku 1-2cm), wrzucamy do garnka, posypujemy 1 łyżką vegety i zalewamy 1literm wody. Gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy serek, drobno posiekany czosnek i miksujemy blenderem na jednolitą masę (aczkolwiek ja lubię jak kilka kawałków dyni zostanie).

Zupę nalewamy do misek/talerzy, porcję polewamy łyżką śmietany.

Można podać również z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Jeśli chodzi o gęstość zupy, można dynię zalać 1,5l wody, aczkolwiek ja lubię mega gęstą zupę 🙂

Gęsta

d3


2 myśli na temat “Zupa krem z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code