Zupa czosnkowa Julii Child

Kolejny przepis z książki „Mastering the Art of French Cooking”. Wbrew pozorom jest tam sporo łatwych, i niezbyt czasochłonnych przepisów. Następne do czego się przymierzam to ciasto czekoladowe.
Aїgo Bouїdo

Składniki:

  • 2 litry wody
  • główka czosnku (ok. 16 ząbków, obranych)
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki szałwii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 goździki
  • 1/2 liścia laurowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 żółtka
  • do podania: grzanki i parmezan tarty

Czosnek, zioła i przyprawy oraz 3 łyżki oliwy z oliwek gotujemy przez ok. 30min. Żółtka ubijamy trzepaczką na puszystą masę, następnie, dalej ubijając dodajemy pozostałą oliwę. W oryginale Julia Child wyciąga czosnek i wyciska z niego sok, ja postanowiłam wyjęty czosnek zmiksować blenderem i dodać z powrotem do zupy. Do żółtek dodajemy powoli chochlę gorącej zupy, mieszamy. Następnie zahartowane żółtka wlewamy do zupy cały czas mieszając (nie gotujemy już!). Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną łyżką startego parmezanu.

3 myśli na temat “Zupa czosnkowa Julii Child”

  1. obawiam się ze nie ma polskiego wydania, ja mam wersję angielską i tłumaczę sobie przepisy i przeliczam jednostki, nie jest to zbyt czasochłonne 🙂

  2. Nie wiesz przypadkiem czy można dostać w Polsce „Mastering The Art Of French Cooking” w naszej wresji językowej?, oglądałam film, zupa brzmi pysznie. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code