Żółty chleb

Podejście do bezglutenowego chleba nr 2. Tym razem jestem zadowolona z rezultatu. Pierwszy robiony tylko i wyłącznie z koncentratu mąki domowej, robiony wg przepisu na opakowaniu wyszedł bez smaku i z twardą i gorzką skórką. Za drugim razem wymieszałam koncentrat z mąką gryczaną w stosunku 1:1, dodałam trochę więcej drożdży. Ponadto do ciasta dodałam kurkumę, kumin i kolendrę. Po upieczeniu wyszedł żółty, pachnący indyjską chleb, a miękki, delikatnie wilgotny miąższ jest otoczony cienką, ale chrupiącą skórką.

Składniki (na foremkę keksową 20 x 8 cm):
50 g mąki gryczanej ♥ 50 g koncentratu mąki domowej ♥ 25 g świeżych drożdży (7 g suszonych)  ♥ 50 ml ciepłej wody (ok. 30*C) ♥ 1 łyżka oliwy ♥ 1 szczypta cukru ♥ 1/2 łyżeczka soli ♥ 1/2 łyżeczki kurkumy ♥ 1/4 łyżeczki kuminu ♥ 1/4 łyżeczki mielonej kolendry

Drożdże kruszymy, dodajemy do nich szczyptę cukru, 1/2 łyżeczki mąki, zalewamy 25 ml ciepłej wody, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie mieszamy w misce obie mąki, sól, kurkumę, kumin i kolendrę mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz pozostałą wodę.Dokładnie, energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C razem z żaroodporną miseczką wypełnioną wodą. Pieczemy przez 30 minut, wierzch powinien się zarumienić. Po upieczeniu studzimy na kratce.

chleb-żółty-2

chleb-żółty-3

chleb-żółty-4

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code