Zielone tagliatelle z dynią

Sezon na dynię w pełni.

Już czterokilogramowego olbrzyma rozbroiłam i pomroziłam w formie kostki i grubych wiórków. Będzie na zimowe, rozgrzewające zupy, gulasze, ale i na placki, a być może też jakieś ciasto.

Tymczasem kolejny z szybkich obiadów (ostatnio nie mam ani czasu, ani chęci do długiego stania przy garach), idealny po powrocie z pracy, gdzie po drodze marzło się czekając na przystanku na spóźniony autobus. Ulubiony zestaw smakowy – rozgrzewające przyprawy z ostrą chilli i słodyczą kokosa.

Zielony makaron można zastąpić zwykłymi lub razowymi wstążkami, a jak ktoś nie przepada za nutą kokosu w daniu obiadowym – mleczko kokosowe polecam zastąpić śmietanką 18%.

makaron_dynia_01

Składniki na 2 osoby:

400 g dyni ♥ 200 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem* ♥ 1 ząbek czosnku ♥ 2 szalotki lub 1 mała cebula ♥ świeża papryczka chilli do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki) ♥ 1/2 łyżeczki garam masali ♥ 1/4 łyżeczki ziaren kuminu ♥ 2 łyżki oliwy z oliwek ♥ 50 ml mleczka kokosowego**  ♥ natka pietruszki ♥ tarty parmezan

*można zastąpić zwykłym makaronem tagliatelle; **można zastąpić śmietaną 18%

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy garam masalę i ziarna kuminu prażymy przez 30 sekund na niewielkim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chilli, które szklimy przez ok. 1 minutę. Dodajemy dynię startą na grubych oczkach, smażymy przez 2 minuty. Wlewamy na patelnię 100 ml wody i dusimy dynię bez przykrycia aż woda odparuje. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy całość dokładnie. Przekładamy makaron na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code