Zielone leniwe z sosem serowo-boczkowym

Leniwe z dodatkiem szpinaku, podane z sosem mogą stanowić samodzielne danie, ale możemy je również podać jako dodatek do obiadu.

Składniki:
♥ 20 dkg szpinaku 
♥ 12 dkg twarogu tłustego 
♥ kilka garści mąki krupczatki 
♥ ząbek czosnku 
♥ 10 dkg boczku 
♥ 1 łyżka mąki 
♥ 100 ml śmietana kremówka 
♥ szczypiorek

Całość zagniatamy, co do mąki – tak żeby całość nie kleiła się do rąk, a trzymała się cało. Formujemy z ciasta wałek o średnicy 3-4 cm, kroimy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Kluski wyjmujemy, jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Boczek kroimy w kosteczkę i na podgrzewamy na patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i śmietankę, zagęszczamy mąką.
Kopytka podajemy z sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code