Zapiekane purée ziemnaczane

Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam purée ziemniaczane. Będąc mała uwielbiałam gniecione ziemniaki o kremowej konsystencji i maślanym smaku. Ostatnio zdecydowanie ziemniaki królowały u nas po prostu ugotowane na parze lub w formie frytek pieczonych w piekarniku.

Gdy za oknem zimno, a w dodatku mokro – ciągnie mnie do kremowych zup, rozgrzewających gulaszy i ziemniaków właśnie. Pod każdą postacią. Dziś padło na purée właśnie, ale trochę nietypowe, bo zapieczone pod delikatną kruszonką z mąki gryczanej, o lekko orzechowym smaku.

Purée może być dodatkiem do dania głównego (u nas był dziś to duszony schab), lub jako comfort food wyjadany prosto z formy 😉

Składniki na formę 18 x 26 cm (4 porcje w formie dodatku do dania głównego):
♥ 0,9-1 kg ziemniaków

♥ 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
♥ 1 czubata łyżka masła
♥ 1 czubata łyżka tartego parmezanu
♥ 125 ml mleka
♥ 1/2 łyżeczki soli
♥ 1/2 łyżeczki pieprzu
♥ 1 szczypta gałki muszkatołowej
♥ opcjonalnie: papryka w proszku, czosnek w proszku

Kruszonka:
♥ 2 czubate łyżki masła
♥ 3 czubate łyżki mąki gryczanej
♥ 1 czubata łyżka tartego parmezanu

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gorące gnieciemy/przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, masło, pietruszkę, parmezan i przyprawy – dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego.

W miseczce zagniatamy razem składniki na kruszonkę – do momentu aż powstaną lepkie grudki. Gotową kruszonką posypuje ziemniaki.

Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180ºC (grzanie: góra-dół) przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code