Wiosenna zupa jarzynowa z botwinką

Pojawiła się w sklepach botwinka, ale jeszcze bez młodych buraczków. Więc na czystą botwinkową jeszcze nie pora, ale taka jarzynowa zupka w sam raz na zabiegany majowy długi weekend, między jednym grillem a drugim 😉

Dwie marchewki, jedną pietruszkę i kawałek selera trzemy na bardzo grubych oczkach (lub kroimy na zapałki). 1/4 pora kroimy w cienkie paseczki. Warzywa zalewamy 1 l zimnej wody (połowę wody można zastąpić wywarem drobiowym), delikatnie solimy  i gotujemy przez 10 min. Pęczek botwinki dokładnie płuczemy. Dodajemy posiekane łodyżki (i ewentualnie młode buraczki, jeśli są, moje były wielkości fasoli, ale i tak je dodałam). Gotujemy 5 min i następnie dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy kolejne 5min, zdejmujemy z ognia, zaciągamy zupę 100 ml słodkiej śmietanki (np. 18 %). Podajemy z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę (lub bez).

Jedna myśl na temat “Wiosenna zupa jarzynowa z botwinką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code