Ostatnia z wigilijnych potraw. Kapustę z grochem i grzybami przygotowywała zawsze moja babcia. Jako dziecko nie przepadałam za kapustą na ciepło, ale w takiej postaci nie mogłam się jej oprzeć. Przepis do skomplikowanych nie należy, ale jest dość czasochłonny. Ale w między czasie można przyrządzać inne wigilijne smakołyki 😉
Na zdjęciu z smażonym karpiem.
0,5 kg grochu całego zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na noc do namoczenia. Wylałam wodę, zalałam ponownie zimną wodą i gotowałam na niewielkim ogniu, aż groch zmiękł. Wymiana wody zmniejsza ryzyko wzdęć.
2 kg kapusty kiszonej zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Kapustę odcedzamy, zalewamy gorącą wodę, doprowadzamy do wrzenia. I tak jeszcze raz. Następnie kapustę gotujemy do miękkości.
0,75 kg pieczrek myjemy i kroimy w cienkie plasterki. 0,25 kg suszonych leśnych grzybów* moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody. Pieczarki i grzyby podsmażamy na maśle do miękkości.
6-7 średniej wielkości ziemniaków obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy, a następnie przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w dużym garnku, zagotowujemy, pamiętając o regularnym mieszaniu.
Nadmiar świątecznej kapusty można śmiało zamrozić.
*Zamiast suszonych grzybów można dać mrożone, lub zastąpić je pieczarkami.
2 myśli w temacie “Wigilijna kapusta z grochem i grzybami”