Wegańskie placuszki kukurydziane z zielonym groszkiem i chilli

Wszelkiego rodzaju placki z owocami lub warzywami goszczą u mnie ostatnio dość często. Przede wszystkim na szybkość przygotowania takiego obiadu (albo śniadania). Nie mniej jednak jest to bardzo smaczne danie 🙂

placki_1

Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej ♥ 1/2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej ♥ 1 szklanka mleka roślinnego ♥ 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony) ♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ♥ 1/2 łyżeczki curry w proszku ♥ 1/2 świeżej papryczki chilli lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli ♥ szczypta soli ♥ oliwa do smażenia
szklanka = 250 ml

Mąki mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy groszek, curry, sól i posiekaną papryczkę chilli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, za pomocą łyżki stołowej nakładamy ciasto na patelnię. Smażymy na średnim ogniu, gdy ciasto z góry się zetnie, obracamy placki i smażymy jeszcze ok. 1 minuty z drugiej strony.
Placuszki smakują również na zimno, można je zabrać np. do pracy.

placki_2

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code