Wegański mus czekoladowy

Postanowiłam zminimalizować ilość wyrzucanych śmieci – w tym tych spożywczych. Szczególnie, gdy okazuje się, że to co zazwyczaj wylewamy jest bazą do pysznego deseru. Do przygotowania tego musu potrzebujemy jedynie 2 składników: 150 ml aquafaby (czyli wody z 1 puszki/słoika z ciecierzycy) oraz 1 tabliczkę czekolady. Przygotowanie jest łatwe, tylko niestety trzeba chwilę poczekać aż mus stężeje (chociaż jak ktoś bardzo chce, to czekać nie musi :P).

Odkąd wypróbowałam ten przepis znacznie wzrosła u nas ilość spożywanych dań z ciecierzycy.

Składniki na 4 porcje:
♥ 125-150 ml aquafaby (płyn z 1 puszki ciecierzycy)
♥ 100 g gorzkiej czekolady

opcjonalnie:
♥ 2 łyżki słodziwa (syrop z agawy, syrop klonowy, miód, itp.)
♥ sezonowe owoce lub 4 łyżeczki domowego dżemu (najlepiej malinowy lub jeżynowy)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Aquafabę ubijamy na sztywną pianę (ubija się jak białka jajek). Nadal ubijając dodajemy roztopioną, lecz płynną czekoladę oraz słodziwo, tylko do połączenia składników. Przelewamy masę do kokilek lub filiżanek. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy z owocami lub łyżeczką dżemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code