Wątróbka z jabłkiem, czerwoną cebulą i młodymi ziemniakami

Wczesnowiosenny, szybki obiad, aby mieć siły na przygotowanie wieczornego posiłku, na który goście przyjdą 😉

Na dwie osoby.

Młode ziemniaki umyłam, ugotowałam w lekko osolonej wodzie. 1/2 czerwonej cebuli pokroiłam w pół-talarki.  1/2 soczystego, kwaskowego jabłka pokroiłam w ok. 1cm kostkę. 40 dkg wątróbki drobiowej oczyściłam z przerostów, osuszyłam na papierowym ręczniku. Na dużej patelni (można na dwóch mniejszych) rozgrzałam olej z łyżką masła. Ułożyłam wątróbkę, a obok cebulę i jabłko. Gdy wątróbki z jednej strony się zarumieniły, odwróciłam je i doprawiłam czerwoną ostrą papryką i mielonym pieprzem. Jabłko z cebulą regularnie mieszałam, żeby obsmażyło się ze wszystkich stron. Wątróbka powinna się zrumienić z obu stron, ale w środku pozostać różowawa. Na koniec solimy, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Ziemniaki posypujemy koperkiem i ewentualnie polewamy roztopionym masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code