Tiramisu

Tradycyjne włoskie ciasto, stawiające na nogi, dzięki zawartości mocnej kawy połączonej z alkoholem, ale jednocześnie przez niektórych jest uważane za afrodyzjak – tirami sù po włosku oznacza poderwij mnie.

Składniki (na 6 porcji):

  • 50 dkg serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 20 dkg podłużnych biszkoptów
  • 10 dkg cukru pudru
  • 400 ml mocnej, przestudzonej kawy
  • 100 ml cherry, brandy lub amaretto
  • tarta gorzka czekolada lub gorzkie kakao

Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać serek i ubijać na gęstą, puszystą masę. Biszkopty zanurzać w kawie wymieszanej z alkoholem (dosłownie zanurzyć i wyjąć, aby się nie rozpadały). Formę wyłożyć połową biszkoptów, posypać czekoladą, a następnie nałożyć połowę masy. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znowu posypać czekoladą i dać resztę kremu. Całość z góry również posypać czekoladą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code