Tajskie czerwone curry

Do kuchni azjatyckiej mam słabość a curry, czy to tajskie czy indyjskie (czy brytyjsko-indyjskie) mogłabym jeść codziennie, szczególnie w okresie zimowym, kiedy człowiek ma niepohamowaną ochotę na rozgrzewające i aromatyczne dania.

Warzywnego curry zrobiłam cały gar, tak że na 3 dni obżarstwa nam starczyło, raz wystąpiło samo tylko z makaronem ryżowym, raz z rybą i raz z krewetkami (można jeszcze z kurczakiem, tofu i innymi takimi białkowymi dodatkami).

IMG_3583

Składniki na 6-8 porcji:
♥ 4 łyżki czerwonej pasty curry
♥ 2 łyżki oleju kokosowego
♥ 1 duża cebula
♥ 4 ząbki czosnku
♥ 2 duże marchewki
♥ 2 średniej wielkości bataty
♥ 0,5 kg dyni
♥ 0,5 kg groszku zielonego (świeży lub mrożony)
♥ sos sojowy
♥ 1 duża puszka mleka kokosowego
♥ świeża kolendra

Do podania:
♥ 50 g mięsa na porcje (krewetki, ryba lub pierś z kurczaka, mąka ryżowa, mielona słodka i ostra papryka oraz mielona kolendra)
♥ 50 g makaronu ryżowego na porcję

W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pastę curry i prażymy ją przez 1 minutę. Czosnek kroimy w grube plasterki, natomiast cebulę, marchew, bataty i dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę o boku 1-2 cm. Pokrojone warzywa dodajemy do garnka z 4 łyżkami sosu sojowego i smażymy je przez 5 minut mieszając. Podsmażone warzywa podlewamy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy przez 20 minut. Następnie dodajemy groszek i mleko kokoswe, mieszamy i zagotowujemy.

Pierś z kurczaka lub rybę kroimy w kostkę i obtaczamy w mące ryżowej z dodatkiem mielonej papryki i kolendry i podsmażamy na oleju kokosowym. W przypadku krewetek podsmażamy je z samymi przyprawami.

Na talerz nakładamy ugotowany makaron ryżowy, warzywne curry, mięso i obficie posypujemy posiekaną kolendra.

IMG_3581

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code