Tacos na biało

Uwielbiam meksykańskie jedzenie. Ostrę, mięsko, dużo pomidorów i papryki pszenne i kukurydziane placki. Za Tequilą nie przepadam, ale dobre piwo też pasuje. Wczoraj zrobiłam tacos w wersji białej, tzn. użyłam białego mięsa – kurzy cyc oraz białej fasolki. Wyszło równie dobre, jak z wołowiną i czerwoną fasolą.

„Muszle” do tacos oraz bazę do sosu kupiłam gotowe w Lidlu (tydzień kuchni meksykańskiej). Co prawda nie skupiłam się na składzie chemicznym wypisanym na opakowaniu, ale w smaku nie było złe. Sos pomidorowy można przygotować samemu – pomidory z puszki lub świeże poddusić, zmiksować, odparować, doprawić ostrą i słodką papryką, chili, czosnkiem, odrobiną mielonego kminu i kolendry, ew. curry w proszku, szczególnie jeśli kurczak będzie jako mięso.

Składniki (na 4-6 osób):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • puszka białej fasolki
  • cebula
  • duże opakowanie muszli tacos (2-3szt na osobę)
  • sałata (ja użyłam rukoli)
  • pokrojone pomidory (np. cherry)
  • 300ml gęstego sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki chili i proszku curry, 2 ząbki czosnku
  • tarty, żółty ser do posypania
  • olej do smażenia

Kurczaka kroimy w małą kosteczkę (1x1x1cm). Podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przepłukaną i ociekniętą z wody fasolkę. Dodajemy sos i przyprawy, podgrzewamy na maym ogniu przez 10-15minut, aż fasola zmięknie. Tacos podgrzewamy wg instrukcji na opakowaniu (najczęściej w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej). Do muszli nakładamy trochę sałaty i pomidorów, wypełniamy resztę mięsem z sosem, posypujemy całość serem. Można podawac od razu, lub włożyć na 2-3minuty do nagrzanego do 180 stopni piekarika, aby ser się zrumienił.

3 myśli w temacie “Tacos na biało”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code