Szybkie wegańskie ciasto kakaowo-migdałowe

Czasem tak mam, że chcę ciasto czekoladowe. I nie ma bata, musi być 😉 Zazwyczaj kończyło się na tym, że wysyłałam M. do cukierni bo czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem, najlepiej polane czekoladą. Jeden kawałek mi starczał, potrzeba była nagła, więc jakoś przebolewałam, że kupne. Ale odkąd jestem na diecie bezglutenowej (bezjajecznej i bezmlecznej), to se ne da. Więc ciasto powstało z potrzeby chwili. Wymieszane trzepaczką balonową, upieczone w 30 minut, zjedzone jeszcze lekko ciepłe. Potrzeba zaspokojona, a i jutro do kawy też coś dobrego będzie.

ciasto_1

Składniki  (forma o Ø17 cm)
1 szklanka* bezglutenowego koncentratu mąki domowej ♥ 2/5 szklanki mąki kukurydzianej ♥ 1/5 szklanki gorzkiego kakao ♥ 4/5 szklanki cukru trzcinowego ♥ 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ♥ 1/5 szklanki oleju roślinnego  ♥ 1 szklanka mleka roślinnego (np. owsianego)  ♥ 2 łyżeczki mielonego lnu ♥ płatki migdałów do posypania
*1 szklanka = 250 ml

Mąki, kakao, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Mleko roślinne łączymy z mielonym lnem i olejem, a następnie wlewamy to do miski z mąką. Mieszamy trzepaczką balonową (lub mikserem), aż składniki się wymieszają. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub bezpośrednio do formy, jeżeli używamy formy silikonowej). Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza. Pieczemy przez 30 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku). Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

ciasto_3ciasto_4ciasto_5ciasto_2

Jedna myśl na temat “Szybkie wegańskie ciasto kakaowo-migdałowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code