Szybka marynata do kurczaka

kurczak_1.jpg

Składniki na 3 porcje:
♥ 450 g piersi z kurczaka* 
♥ 5 łyżek oliwy  
♥ 1 łyżka musztardy  
♥ 5 łyżek keczupu 
♥ 1 łyżeczka  suszonych, zmielonych papryczek chilli 
♥ 1 łyżeczka tymianku 
♥ 1 łyżeczka majeranku 
♥ 1 szczypta soli
♥ 1 szczypta pieprzu

Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Kurczaka i marynatę przekładamy do zamykanego pudełka lub woreczka strunowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Na patelni: wrzucamy całość z marynatą na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż cała woda z marynaty odparuje (nie powinno być na patelni żadnego „sosu”)

Na grillu: na ruszt kładziemy tackę aluminiową, wykładamy kurczaka na tackę, starając się lekko odsączyć z marynaty. Jak kurczak się lekko zrumieni z jednej strony, obracamy, smarujemy górę pozostałą marynatą i czekamy aż się zrumieni z drugiej strony.

Na zdjęciu z sałatką z sałat, ogórka, pomidora, groszku i jajka oraz z sosem tzatziki.

*Marynatę można również stosować do innych części kurczaka (udek, skrzydełek)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code