Zrobione na Dzień Mamy.
Składniki na 3 porcje:
♥ pęczek białych szparagów
♥ 75 dkg pomidorów
♥ kilka ząbków czosnku
♥ tymianek, bazylia,
♥ sól, pieprz, cukier ,
♥ oliwa z oliwek
♥ 50 dkg makaronu penne,
♥ parmezan do posypania.
Szparagi ugotować w osolonej wodzie (w wąskim pionowym garnku, tak aby główki wystawały ponad wodę).
Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę (ok. 1 cm) i wrzucić razem z zmiażdżonym czosnkiem na patelnię z podgrzaną oliwą. Dodać szczyptę bazylii i tymianku. Smażyć, aż pomidory się rozpadną.
Dodać pokrojone w 3-centymetrowej długości kawałki szparagi, doprawić. Podawać z makaronem posypane startym serem.