Surówka z kiszonych buraków

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co zrobić z ukiszonych buraków, które zazwyczaj są traktowane jako „odpadki” po przygotowaniu zakwasu na barszcz, przed Wami propozycja surówki. Prosta i szybka do przygotowania, a składniki do niej potrzebne zazwyczaj są w polskim domu 🙂

Surówkę taką można podać na przykład do gulaszu wieprzowego, gulaszu wołowegokotlecików mielonych czy jako dodatek do grillowanego mięsa.

img_3781

Składniki:
 0,5 kg kiszonych buraków,
♥ 1 jabłko,
♥ 1 mała cebula,
♥ 2 łyżki majonezu lub oleju rzepakowego,
♥ sól,
♥ pieprz.

Jabłko obieramy i wykrawamy gniazdo nasienne. Buraki, jabłko oraz cebulę drobno siekamy (np. za pomocą malaksera) lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy majonez (lub olej), doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code