Spaghetti z zielonym groszkiem i boczkiem

Dla niego – z makaronem razowym, dla mnie – z makaronem bezglutenowym. Jadę na dwa garnki. Trudno, więcej mycia. Aczkolwiek muszę przeliczyć, co wyjdzie drożej – on jedzący makaron bezglutenowy czy 2x woda do garnka, 2x gaz na kuchence i 2x garnek do mycia. Takie tam dywagacje piątkowo-wieczorne.

Zaznaczam, że danie jest bezglutenowe, ale to wszystko zależy od makaronu jaki użyjemy. Zaznaczam jako bez laktozy, ale mleko kokosowe można zastąpić zwykłą śmietaną. Co do parmezanu – na 100 g laktozy jest 0,1 g nie wiem czy to podchodzi pod „śladowe ilości”, ale nie mam zamiaru dać się zwariować, myślę że od kilku płatków parmezanu raz na tydzień nie umrę. Tak czy siak – można pominąć. Jajek nie ma w przepisie w ogóle. Dobrze całości zrobiłaby jeszcze posiekana świeża natka pietruszki. Ale na parapecie i w osiedlowym sklepie zabrakło.

makaron-groszek-3

Składniki (na 2 porcje):
200 g wędzonego boczku ♥ 200 g zielonego groszku mrożonego  ♥ 1 średnia cebula ♥ 2 ząbki czosnku ♥ 100 ml mleka kokosowego  ♥ 200 g makaronu spaghetti ♥ 2 łyżki oliwy ♥ sól i pieprz
opcjonalnie: parmezan ♥ posiekana natka pietruszki

Oliwę rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na niej pokrojony w słupki boczek, gdy się zarumieni dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy mrożony groszek oraz mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i trzymamy na niewielkim ogniu kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem i pietruszką, podajemy od razu.

Smacznego!

makaron-groszek-2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code