Spaghetti z czosnkiem i rukolą

Po 1.5 tygodnia zmusiłam się zrobić zakupy. A w sumie skończenie się wody mineralne zmusiło mnie do zakupów. Przy okazji wydałam 40zł na produkty typu mozzarella, parmesan, pomidorki cherry, rukolę, batoniki energetyczne i parę innych drobiazgów.

Niestety skończył mi się dostęp do porządnego aparatu, a ja sama posiadam aktualnie tylko analoga, więc będzie mały problem ze zdjęciami. Będziecie zatem musieli popracować swoją wyobraźnią trochę więcej.

Składniki (na 1 porcję):

  • makaron, ugotowany al dente
  • 100g śmietanki słodkiej 12%
  • 1 żółtko
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • duża garść liści rukoli
  • sól, pieprz do smaku

Ugotowany makaron wrzucamy do rondelka lub na patelnię. Zalewamy śmietanką, dodajemy żółtko, czosnek oraz ser. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy potarganymi liśćmi rukoli.

Dla mięsożerców – można dodać wysmażonego boczku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code