Tzatziki (gr. τζατζίκι) – grecki sos podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych, jednak oryginalnie podawany jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). Pasuje też do spożywania wraz z chlebem.
[źródło: wikipedia]
Przepisów na ten sos jest wiele, z różnymi dodatkami. Ja wolę ten najprostszy. I możliwie gęsty. I strasznie nie lubię jak ktoś pisze „cacyki”, bo mi się to tylko z cyckami kojarzy 😉
Składniki:
2 ogórki ♥ 2 opakowania serka białego o smaku naturalnym (ja używam „Bielucha”) ♥ 4 ząbki czosnku ♥ sól, pieprz ♥ łyżeczka octu winnego
Ogórki obieramy i trzemy na dużych oczkach. Solimy lekko i odstawiamy na 15-30 minut, aby puściły sok. Czosnek wyciskamy przez praskę, trzemy na tarce na drobnych oczkach lub po prostu siekamy nożem.
Odlewamy sok z ogórka, dodajemy serek, czosnek. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku.
3 myśli w temacie “Sos tzatziki”