Specjalistką od ryb raczej nie jestem. Chociaż z tradycyjnego karpia wigilijnego jestem dumna 😉 Dominują u mnie przepisy bardzo proste – typu sałatka/pasta z puszkowanej ryby, czy właśnie filet z ryby w panierce lub samej mące smażony na maśle. I tu staram się kombinować z dodatkami, aby dania były urozmaicone. To jakieś inne warzywka, to jakiś sosik. Był dorsz w sosie śmietanowo-pomidorowym, a dziś proponuję jeszcze „prostszy” dodatek – sos koperkowy.
Danie jest lekkie, w sam raz na lato. Dorsz nasz bałtycki, a koperek oczywiście świeży. Zamiast ryżu, rybę można podać z młodymi ziemniaczkami. Jako dodatek pasować też będzie np. delikatna sałatka z ogórków z koperkiem.
Składniki na 2 porcje:
– 2/3 szklanki ryżu
– 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego (ew. gorącej wody)
– 1 łyżka oleju roślinnego lub klarowanego masła
– 4 czubate łyżki posiekanego koperku
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 1 czubata łyżka mąki pszennej
– 100 ml słodkiej śmietany 18%
– 1 filet z dorsza (ok. 400 g)
– mąka pszenna do obtaczania
– masło klarowane do smażenia
– sól, pieprz
*1 szklanka = 250ml
Ryż
Na patelni, lub na dnie garnka z grubym dnem rozpuszczamy olej (masło), wsypujemy ryż i podsmażamy go przez około 1 minutę, cały czas mieszając, tak aby ziarenka były całe w tłuszczu. Ryż zalewamy bulionem (lub wodą, wtedy trzeba ryż posolić) – taką ilością, aby ziarenka były przykryte. Gotujemy pod przykryciem, gdy ryż wchłonie cały płyn, uzupełniamy go, również minimalnie powyżej poziomu ziaren. Czynność powtarzamy do momentu, gdy zużyjemy cały płyn. Staramy się nie mieszać za bardzo zawartości patelni – ryż pozostanie sypki.
Sos.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień do minimum – tak żeby zawartość delikatnie bulgotała. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy przez 10-15 minut. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, następnie dodajemy śmietankę. Śmietanę powoli wlewamy do gotującego się koperku, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut mieszając.
Ryba.
Filet przekrawamy na dwie części. Każdy kawałek posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy solidnie w mące. Na dużej patelni roztapiamy masło. Rybę smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż nabierze złocistego koloru.
Podajemy z ugotowanym ryżem, i polewamy sosem.