Śledzie w śmietanie

Niezaprzeczalnie klasyk. Pewnie przepis na to danie w każdym domu jest inny. U mnie za bardzo nie ma – bo mój tata owszem uwielbia śledzie, ale w oleju 😉 Ja ostatnio mam „fazę” na ryby (co się dobrze składa, bo jednocześnie postanowiłam jeść więcej ryb – przynajmniej 2-3 razy w tygodniu). Poza tym, postanowiłam, mimo że jeszcze ponad miesiąc (a może właśnie dlatego) do świąt, poeksperymentować z daniami okołoświątecznymi. Chyba lepiej dzielić się przepisami jeszcze przed nimi (może ktoś skorzysta?) niż po, bo do przyszłego roku i tak o nich zapomnicie 😉

Śledzie się robi szybko i łatwo (szybko jeżeli chodzi o samo krojenie i mieszanie, jednak najpierw śledzie trzeba wymoczyć, a po wymieszaniu odczekać aż się przegryzą). Ale myślę, że poczekać warto.

Składniki*:

– 4 filety śledziowe matiajsy (ok 200-250g)
– 1/2 kwaskowego jabłka
– 1 cebula
– 250-300ml śmietany homogenizowanej 12%
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżeczki świeżomielonego kolorowego pieprzu
– 1 łyżeczka cukru

*Na zdjęciach  jest porcja z podwójnej ilości składników.

Filety zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 30 minut, i po tym czasie wodę wylewamy. Czynność powtarzamy 3 razy.

Obrane jabłko kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszam. Cebulę siekamy w piórka. Wymoczone i odsączone filety kroimy w paseczki o szerokości 1-2 cm.

Śledzie mieszamy z jabłkiem, cebulą, śmietaną i doprawiamy octem, pieprzem oraz cukrem.

Śledzie odstawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc, albo jeśli mają być podane wieczorem – przygotować je można rano).

2 myśli na temat “Śledzie w śmietanie”

Pozostaw odpowiedź Vodzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code