Sernik na czekoladowym spodzie

Jedno z moich ulubionych ciast. Mocny smak czekolady w połączeniu z puszystą masą serową.

Składniki na małą tortownicę.

30g margaryny roztarłam z 1/4 szklanką cukru, 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 żółtkiem. Roztopiłam 50g gorzkiej czekolady i dodałam do masy. Następnie masę połączyłam z 1 szklanką mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyrobiłam ciasto. 1/3 ciasta zawinęłam w folię i wrzuciłam na chwilę do zmarażarki. Resztą ciasta wyłożyłam tortownicę, łącznie z brzegami. 250g mascarpone ubiłam z 1 żółtkiem i 1/4 szklanką cukru. Z 2 białek ubiłam sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Pianę delikatnie wymieszałam z masą serową, a następnie wyłożyłam ją na czekoladowy spód. Ciasto wyjmuje z zamrażarki, kruszę i wrzucam na wierzch masy. Ciasto piekłam przez 50minw  piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu zostawiłam na 1h w uchylonym piekarniku.

 

3 myśli na temat “Sernik na czekoladowym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code