Sernik jogurtowy z czarną porzeczką

Uwielbiam angielskie cheesecake’i. Te na zimno. Na spodzie pokruszone herbatniki, potem puszysta masa serowa, a na wierzchu maliny lub czarna porzeczka.

Co do samego przepisu, to przeglądałam różnorakie przez ostatnie 2 tygodnie. I albo miały potworną (jak dla mnie) ilość kremówki, albo niby na zimno, a ser trzeba gotować (ja sobie nie ufam aż tak bardzo, zeby gotować kremówkę i ser, bo nawet w prostych sosach, gdzie mam świeżą kremówkę, zdarza mi się, że się zetnie). Ostatecznie zdecydowałam się, że skorzystam z przepisu Asi z Kwestii Smaku na sernik jogurtowy na zimno z jagodami. Jednak zmodyfikowałam trochę przepis, po pierwsze zamiast tortownicy o średnicy 21cm posiadam o średnicy 24cm, więc automatycznie wszystkiego jest „troszkę więcej”. Dodałam dwa razy więcej sera, kosztem jogurtu, nie miałam wanilii ani miodu, więc wykorzystałam cukier waniliowy oraz oczywiście zamiast jagód u mnie jest czarna porzeczka.

Składanki – na tortownicę o średnicy 24 cm

  • spód:
    • 200 g herbatników
    • 70 g orzechów włoskich
    • 100 g masła
  • masa serowo-jogurtowa:
    • 500 g sera mascarpone
    • 500 ml jogurtu naturalnego
    • 60 g cukru waniliowego
    • 20 g żelatyny
  • galaretka z porzeczki
    • 300 g czarnej porzeczki (ja użyłam 220, ale następnym razem dam 300)
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 2 łyżeczki żelatyny

Spód ciasta:
Kruszymy herbatniki w malakserze (lub dajemy do worka z grubej foli, kładziemy na blacie i kruszymy je wałkiem do ciasta lub drewnianym tłuczkiem). Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Masło topimy. Na dno tortownicy układamy arkusz papieru do pieczenia, większy od tortownicy, zakładamy obręcz. Herbatniki, orzechy i roztopione masło mieszamy razem i wykładamy na dno tortownicy, przyciskamy je, wkładamy do lodówki na ok. 1h.

Masa:
Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody. Gdy spęcznieje dolewamy ok. 10 ml wody i mieszamy aż do rozpuszczenia. Ser ubijamy z cukrem mikserem. Dodajemy stopniowo po 1/4 jogurtu ciągle ubijając. Na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, także stopniowo – po jednej łyżce. Masę wylewamy do tortownicy. Wstawiamy ciasto z powrotem do lodówki.

Galaretka:
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Gdy spęcznieje dolewamy ok. 50 ml wody i mieszamy aż do rozpuszczenia. Umyte i oczyszczone z ogonków owoce wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem pudrem, podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną, zaczą pękać i puszczać sok (można dodać 2 łyżki wody, aby owoce się nie przypaliły). Zdejmujemy owoce z ognia, miksujemy blenderem. Następnie owoce przecieramy dokładnie przez sito, aby otrzymać gładki mus (w zależności od grubości oczek będziemy mieć pestki lub nie, mi pestki nie przeszkadzają). Dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową (min. 1h po wstawieniu masy serowej do lodówki). Po kolejnej 1-2h sernik jest gotowy do podania.

 

15 myśli na temat “Sernik jogurtowy z czarną porzeczką”

    1. Wspaniale wygladaja i z othcoe bym je sprobowala!!Mam jednak prosbe czy moglabys podzielic sie jakims przepisem na ciasta bez uzycia miskera?Spodziewam sie gosci a nie mam tego urzadzenia a chyba sam blender nie wystarczy:( Czekam na nowosci:)pozdrawiam

    1. Dzieki Olga. Z tą limonką nalejpiej jak sobie posmakujesz za nim wylejesz do formy, bo może będziesz miała ochotę zrobić bardziej kwaśny albo mniej.Użyłam double cream(48%), ale jeśli chcesz żeby nie był, aż taki tlusty to możesz rf3wnież użyć 36% lub 3o%.Daj znać jak wyszło:))

    1. Bardzo mi miło:) Ja użyłam zwykłego sera w kostce. Możesz do tego dodać z 2-3 łyżki serka kmgeowero typu philadelphia, wyjdzie jeszcze lepszy smak! Pozdrawiam Cię i daj znać jak wyszedł sernik (może podeślesz zdjęcie:)?).

  1. kruchy, lekko orzechowy spód, delikatny serowa, puszysta, lekka masa, dzięki dodaniu jogurtu, a nie kremówki czy innych takich, i kwaskowata, galaretka z porzeczki, pestki nie psują smaku, wręcz nadają ciekawą, chropowatą fakturę
    wczoraj wieczorem zawiozłam połowę ciasta do rodziców mojego S., nie został ani okruszek 🙂

    1. Podonie jak Ty kocham sekrini wszelkie i podobnie z pewną dozą nieśmiałości (co te Hamerykany wymiyślili, hę? podeszłam do sernika nowojorskiego i zakochałam się miłością wielką. Mf3j przepis zawiera jeszcze mascarpone ale chyba rzucę go ze względu na kalorie na rzecz Twojego pozdrawiam kami

    1. Hej Monis, serniczek pikney! Biorac pod uwage twoj sceptycyzm co do sernikow innych niz te tradycyjne polskie, Nasze :), powinnas zmienic nazwe tego z Nowojorski na Nowopolski:) Taki Nasz , tylko w innym nieco wydaniu:)Z pewnoscia pyszniutki, to bedzie napewno kolejny ktory zrobie, choc moj mezus ciagle wierny szarlotce pozdrawiam i czekam na kolejny super przepis!!!

  2. Szukałem informacji o czarnej porzeczce, czy robić dżem ze skórką i pestkami czy bez tego. A znalazłem przepis na sernik.
    W czasie robienia masy herbatniki+orzechy dzieci chętnie podjadały tą masę- nareszcie mam sposób aby zjadały chętnie moje duże zapasy orzechów.Myślę że sernik też będzie im smakował.
    Dziękuję za całą stronę

    1. Wygląda super i chcę sprf3bować Powiedz tylko proszę, chodzi o taki serek zwykły biały, spdazrewany a kostkach, czy może być serek twarogowy do kupienia w wiaderku, konsystencją przypominający serek homogenizowany? (można kupić duże, nawet do 1 kg)?Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code