Schabowy podwójnie panierowany z młodą kapustą.

Tradycyjny kotlet schabowy, ale podwójnie panierowany. Do tego młoda kapusta, trochę na orientalny sposób. Do tego gotowany ryż. U mnie jeszcze znalazły się zasmażane buraczki, bo zostały z poprzedniego dnia, a nie można przecież marnować jedzenia 😉

Na 2 porcje.
1/2 główki młodej kapusty siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i prażymy na nim przez ok. 1 min 1/2 łyżeczki żółtego curry w proszku oraz 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego. Dodajemy kapustę, mieszamy dokładnie, wlewamy 100 ml wody i dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie (ok. 10 min, dobrze zamieszać od czasu do czasu.
2 kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso panierujemy kolejno w: mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odsączamy kotlety na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podajemy z kapustą i ugotowanym ryżem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code