Schab nadziewany serem w towarzystwie kaszy i marchewki z groszkiem

schab1a.jpg

Składniki (na 4 osoby):

  • 4 kotlety schabowe
  • 100g serka topionego (z szynką, ze szczypiorkiem, z czosnkiem, papryką lub zwykły)
  • ząbek czosnku
  • oregano, chilli, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • paczka mrożonej marchewki z groszkiem
  • dwie łyżki masła
  • łyżka mąki
  • łyżka mleka
  • sól, pieprz
  • mała cebula
  • dwie łyżki masła
  • szklanka kaszy jęczmiennej

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na maśle. Wsypujemy do tego kaszę i mieszamy, następnie dodajemy pół szklanki wody, gotujemy na małym ogniu, jak kasza wsiąknie wodę, dolewamy znowu, aż kasza będzie ugotowana (a jak mocno, to już wg uznania).

Do garnka dajemy łyżkę masła, jak się stopi wrzucamy do tego marchewkę z groszkiem i podlewamy lekko wodą. Gotujemy aż zmięknie. Wtedy robimy zasmażkę – topimy łyżkę masła, dodajemy mąkę (nie rumienić, tylko wymieszać), dajemy do to do marchewki, dodajemy mleko, doprawimy solą i peiprzem, mieszamy.

Kotlety rozbijamy bardzo cieniutko (ale bez przesady, bo się rozwalą). Na połowę kotleta dajemy 25g serka, 1/4 ząbku czosnku, posypujemy chilli i oregano, solą i pieprzem

schab1b.jpg

Zawijamy kotlety, tak, żeby serek jak się stopi nam nie wyciekł.

schab1c.jpg

Panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron, najlepiej na małym ogniu, żeby mięsko w środku nie było surowe.

schab1d.jpg

Podajemy z marchewką z groszkiem oraz kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code