Sałatka z kurczakiem w curry

Składniki na tą sałatkę zazwyczaj mam zawsze w lodówce. Jestem na etapie poszukiwania dobrych rzeczy, które można zapakować do pudełka i zjeść w pracy na zimno.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka ♥ puszka czerwonej fasoli ♥ puszka kukurydzy ♥ sałata lodowa ♥  czerwona papryka ♥ pęczek dymki ♥ 10 dkg żółtego sera (twardy) ♥ duży jogurt naturalny (500 ml, tj. 40 dkg) ♥ dwie łyżki majonezu kieleckiego ♥ 3 ząbki czosnku ♥ curry w proszku ♥ sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku ♥ szczypta tymianku

Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (całą podwójną pierś kroję na 6-8) kawałków, posypujemy z obu stron curry i smażymy na patelni grillowej/grillu/w piekarniku, tak aby mięso w środku nie było surowe, a z wierzchu lekko zrumienione. Odkładamy do przestygnięcia.
Sałatę rwiemy na kawałki (mniej więcej 2×2 cm), wrzucamy na dno miski. Kukurydzę i czerwoną fasolę wrzucamy na sito, płuczemy, czekamy aż ocieknie i wrzucamy na sałatę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją do miski.
Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1×1 cm). Dodajemy go an wierzch. Całość przykrywamy drobno startym serem i posiekaną dymką.
Sos przygotowujemy mieszając jogurt z majonezem, solą, pieprzem i tymiankiem. Sałatkę polewamy przed samym podaniem, najlepiej już po nałożeniu porcji na talerze, żeby składniki zachowały swoją kruchość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code