Sałatka z kurczakiem w curry

Składniki na tą sałatkę zazwyczaj mam zawsze w lodówce. Jestem na etapie poszukiwania dobrych rzeczy, które można zapakować do pudełka i zjeść w pracy na zimno.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka ♥ puszka czerwonej fasoli ♥ puszka kukurydzy ♥ sałata lodowa ♥  czerwona papryka ♥ pęczek dymki ♥ 10 dkg żółtego sera (twardy) ♥ duży jogurt naturalny (500 ml, tj. 40 dkg) ♥ dwie łyżki majonezu kieleckiego ♥ 3 ząbki czosnku ♥ curry w proszku ♥ sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku ♥ szczypta tymianku

Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (całą podwójną pierś kroję na 6-8) kawałków, posypujemy z obu stron curry i smażymy na patelni grillowej/grillu/w piekarniku, tak aby mięso w środku nie było surowe, a z wierzchu lekko zrumienione. Odkładamy do przestygnięcia.
Sałatę rwiemy na kawałki (mniej więcej 2×2 cm), wrzucamy na dno miski. Kukurydzę i czerwoną fasolę wrzucamy na sito, płuczemy, czekamy aż ocieknie i wrzucamy na sałatę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją do miski.
Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1×1 cm). Dodajemy go an wierzch. Całość przykrywamy drobno startym serem i posiekaną dymką.
Sos przygotowujemy mieszając jogurt z majonezem, solą, pieprzem i tymiankiem. Sałatkę polewamy przed samym podaniem, najlepiej już po nałożeniu porcji na talerze, żeby składniki zachowały swoją kruchość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code