Sałatka z delikatnym posmakiem curry

Ostatnio na moim stole cały czas gościły sałatki bazujące na sałatach i pomidorach. Tak letnio, słonecznie. Ale od wczoraj słońca brak, więc naszło mnie na coś bardziej „zimowego”. Sałatka ta nie wymaga świeżych warzyw, gdyż zimą paprykę surową można zastąpić konserwową.

Pieczywko z wędlinką, rzodkiewki i papryka i dwie garście pistacji. No bo jak, sałatka z majonezem ma być dietetyczna? Nawet jeśli jest jego niewiele. Taaak, majonez to ZŁO. Tak tylko mówi, a potem i tak je 😉

Papryka wygląda w zbliżeniu tak:

Sałatka z posmakiem curry

Składniki:

  • 3 jajka
  • 5 ogórków konserwowych (małych, po pokrojeniu w kostkę wyszło ok. 5 czubatych łyżek)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 50g żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki żółtego curry
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Ser trzemy na grubych oczkach. Paprykę, obrane jajka i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez, curry oraz sól i pieprz do smaku. Sałatka dobra sama w sobie lub jako dodatek do obiadu, kanapek czy kiełbasek.

Przepis bierze udział w akcji:

2 myśli na temat “Sałatka z delikatnym posmakiem curry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code