Sajgonki

Na 10 sajgonek dokładnie, w dwóch wersjach.

Wariacja nr 1

Składniki na 10 sajgonek:
♥ 10 arkuszy papieru ryżowego (np. z tao tao),
♥ pojedyncza pierś z kurczaka,
♥ mieszanka: warzywa chińskie – objętościowo to ok. 300 ml,
♥ 50 g makaronu ryżowego,
♥ sos sojowy,
♥ 1 łyżeczka curry w proszku.

Makaron ryżowy moczymy 3 minuty w gorącej wodzie, po czym odcedzamy i kroimy na 5 cm kawałki. Mięso kroimy w drobniutką kosteczkę i z dodatkiem sosu sojowego smażymy na patelni. Warzywa smażymy wg instrukcji na opakowaniu, aż zmiękną – przyprawiamy curry. Warzywa, makaron i mięso mieszamy razem. Papier moczymy wg przepisu na opakowaniu. Układamy porcję farszu na papierze, zawijamy (powinno być na opakowaniu z papieru how to do it). Smażymy w głębokim oleju, aż się zrobią brązowo-złociste.

Wariacja nr 2

Składniki na 10 sajgonek:
♥ 10 arkuszy papieru ryżowego,
♥ małe opakowanie paluszków krabowych (ok. 7 sztuk powinno być),
♥ 1/4 papryczki pepperoni,
♥ 2 ząbki czosnku,
♥ po ćwiartce białej i czerwonej cebuli,
♥ 3-4 łyżki kiełków (np. fasoli mung),
♥ 3-4 łyżki czerwonej papryki posiekanej w drobne paseczki,
♥ sos sojowy,
♥ łyżeczka curry,
♥ 50-100g makaronu ryżowego (tak na oko 😉 ),
♥ olej,
♥ woda do moczenia papieru, łyżka cukru.

Paluszki krabowe kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju z posiekanym czosnkiem i pepperoni. Kiełki, paprykę i posiekaną cebulę podsmażamy, a następnie dusimy z dodatkiem curry (aż kiełki i papryka zmiękną). Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na 3 minuty, następnie odcedzamy. Wszystkie składniki farszu wrzucamy do jednej miski i mieszamy. Papier ryżowy moczymy w wodzie z cukrem (podobno ma to sprawić, że będzie bardziej chrupiący). Nakładamy farsz , zawijamy i smażymy w głębokim oleju. Dobre z sosem chilli słodko pikantnym.*Sam farsz, tylko z większą ilością makaronu można serwować jako samodzielne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code