Ryż z warzywami i kiełbasą śląską

Halo, halo. Czy mnie widać? Po raz pierwszy nadaję do Was z nowego mieszkania. Nie mam jeszcze kącika do pracy, ale pozwoliłam sobie tymczasowo nadawać z naszego kącika jadalnego. Krzesła mamy bardzo wygodne (w latach 70-tych znali się na rzeczy), stół też jest, co prawda z balkonu z poprzedniego mieszkania, ale po rozłożeniu 6 osób usiądzie. Tylko trzeba uważać, bo sztućce lubią spadać pomiędzy deseczkami 😉

Ze względu na okołoprzeprowadzkowe zamieszanie trochę zaniedbałam bloga. Ale powoli się ogarniamy (ha, nawet 11 z 15 szafek kuchennych jest już na miejscu) i myślę, że nie długo ruszę z pełną parą. A na razie chcę Wam zaprezentować danie, które jeszcze ugotowałam „na starym”. Ale w garnku przyjechało z nami na nowe i tu zostało zjedzone. Jest to danie jednogarnkowe, pożywne, kolorowe, a przygotowanie go zajmie Wam mniej niż godzinę. Jest też niedrogie i prawie fit. Prawie, bo podsmażona kiełbasa nie jest za bardzo fit. Ale jeśli chcecie, to możecie kiełbasę pominąć i zjeść po prostu kolorowy ryż z warzywami.

Składniki (na 5-6 porcji):
♥ 250 g ryżu długoziarnistego,
♥ 400 g pieczarek,
♥ 1/2 cebuli,
♥ 1 puszka kukurydzy,
♥ 1 czerwona papryka,
♥ 200 g jarmużu,
♥ 1 ząbek czosnku,
♥ 4 kiełbasy śląskie,
♥ 2 łyżki klarowanego masła,
♥ sól, pieprz,
♥ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
♥ 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
♥ 1/2 łyżeczki suszonego cząbru.

Ryż gotujemy (np. wg tego przepisu). Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na 1 łyżce masła na dużej patelni. Pieczarki kroimy w 1 cm kostkę i połowę dodajemy do cebuli. Podsmażamy, aż pieczarki się zarumienią. Następnie roztapiamy drugą łyżkę masła i rumienimy na niej pozostałe pieczarki (pieczarki smażymy na raty, bo gdy będzie im za ciasno na patelni to zamiast się zrumienić – zczernieją).
Z papryki wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w 1 cm kostkę. Liście jarmużu, po usunięciu zgrubiałej łodygi, rwiemy na 2-3 cm kawałki. Na patelnię wlewamy trochę wody, tak aby całe dno było zakryte. Doprowadzamy ją do wrzenia, a następnie dajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę oraz liście jarmużu. Smażymy warzywa na wodzie, aż liście jarmużu „zwiędną”.
Kiełbasy śląskie kroimy w ćwierć talarki i smażymy je na średnim ogniu, aż się zarumienią. Po usmażeniu odlewamy nadmiar tłuszczu.

W dużym garnku mieszamy ugotowany ryż, podsmażone pieczarki z cebulą, jarmuż z papryką, kiełbasę śląską oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy paprykami, cząbrem oraz solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy całość mieszając przez 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code