Uwielbiam mleczny ryż (berliso, muller rice i inne takie zawsze dobre na przekąskę). Uwielbiam truskawki i białą czekoladę. Obiad na słodko. Albo deser. Na zimno i na ciepło.
Składniki:
250 ml ryżu ♥ 750 ml mleka ♥ łyżka masła ♥ 250 g sera mascarpone ♥ 100 ml kremówki ♥ 500 g truskawek ♥ 40 g białej czekolady
Masło topimy na patelni, wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie. Dolewamy 1/3 mleka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ryż wypije całe mleko, dolewamy kolejne 250ml, a następnie kolejne. Do ugotowanego ryżu dodajemy serek i śmietankę, mieszamy dokładnie. Truskawki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę trzemy na tarce. W pucharku układamy kolejno ryż, truskawki, czekoladę, ryż truskawki i czekoladę. W wersji obiadowej lub lunchowej – jedna warstwa ryżu i truskawek posypane białą czekoladą.
Przepis bierze udział w akcjach:
Uwieeelbiam ryż na mleku! Takiego z białą czekoladą jeszcze nie jadłam. Ba, nawet z truskawkami jeszcze nie jadłam! Trzeba coś w tej kwestii zmienić ;)…
A i wersja zapudełkowana też jest świetna, na drugie śniadanie w pracy w sam raz :).
A gdzie to mascarpone ?
Zjadło mi zdanie o dodaniu serka i śmietanki, dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
sobie jutro zrobię, a co! trzeba sobie podogadzać w czasach kryzysu 😉