Ryba zapiekana pod chrupiącą posypką

Nie czuję się specjalistką od ryb. Może za wyjątkiem karpia na święta, śledzia w śmietanie i naleśników z tuńczykiem. Nie mniej się nie poddaję, i próbuję. Czasem z lepszym, czasem z gorszym skutkiem. Prezentowana poniżej ryba wydaje mi się być tym z lepszych okazów. Zapraszam do wypróbowania.

ryba-z-orzechami-2

 

Składniki na 2 osoby:

300g białej ryby (np. filet z dorsza, mintaja) ♥ 2 łyżki mielonych orzechów włoskich ♥ 2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych ♥ 1/2 łyżeczki suszonego tymianku  ♥ 1/2 łyżeczki suszonej, posiekanej natki pietruszki ♥ sól ♥ pieprz ♥ oliwa z oliwek ♥ sok z 1/2 cytryny

Piekarnik nagrzewany do 180*C.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rybę (jeżeli filet ma skórę, to skórą do dołu), następnie doprawiamy ją solą i pieprzem. Orzechy, płatki kukurydziane, tymianek i natkę pietruszki mieszamy i posypujemy nimi rybę. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut, aż posypka się zarumieni. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

Propozycje podania:
– frytki lub  pieczone ziemniaki,
– surówka.

ryba-z-orzechami-3

ryba-z-orzechami-4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code