Risotto na szybko

Znowu miałam przerwę w kucharzeniu. W sumie gotować gotowałam, ale nic wymyślnego, a jak się już zdarzyło, to wynik uwieczniłam na filmie, który dopiero dziś idę zanieść do wywołania i skanowania, więc przepisy pojawią się z poślizgiem. Mam też dwa przepisy z fotami z okolic Wielkanocy, ale muszę siąść na spok0jnie i je wrzucić. Może jakoś na dniach.

W te wakacje będzie prawdopodobnie królowała u mnie kuchnia włoska. To za sprawą spędzenia tam 12 dni w tym miesiącu. Wróciłam opalona i pełna chęci do kombinowania z makaronem, ryżem i ciastem drożdżowym. Oczywiście zazwyczaj będą to moje własne kreację, aczkolwiek pewnie pojawi się kilka „tradycyjnych” przepisów. Zresztą nie tylko z kuchni włoskiej, mam zamiar znowu poszperać w książce Julii Child jak i w Kuchni Polskiej. Jakiś czas temu zrobiłam faszerowanego (uprzednio zluzowanego) kuraka, wyszedł pysznie, ale że to był mój pierwszy raz z wyciąganiem korpusu niekoniecznie estetyczny (aczkolwiek poza jednym cm rozcięciem skóry przy kuprze – zarówno część jadalna jak i układ kostny były w jednym kawałku, tzn dwóch, mięso ze skórą w jednym, a klatka piersiowa z szyją w drugim, nie wiedziałam że wyłamywanie kości podudzia jest takie przyjemne :D).

Wracając do ryżu, wczoraj potrzebowała zrobić sobie obiad na szybko, a że makarony się mi przejadły  padło na ryż. Plus to co znalazłam w kuchni, czyli resztki z lodówki 😉

Składniki (na 1 porcję)

  • dwie garści ryżu
  • ok 200-250ml bulionu [można na bazie kostki rosołowej lub vegety]
  • 2 pomidory śliwkowe [1 duży pomidor, 2 średnie, itp ;)]
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki białej bądź czerwonej fasoli z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • garści liści rukoli
  • 1 łyżeczka żółtego curry
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • szczypta cząbru
  • świeżo mielony pieprz i sól morska do smaku
  • masło/oliwa do smażenia

Połowę cebuli i czosnek drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu w rondelku, dodać ryż, curry wymieszać dokładnie. Dolać gorącego bulionu, tak aby przykrył ryż, gotujemy aż ryż będzie al dente, dolewając bulionu, gdy ryż wchłonie całą poprzednią porcję.
Pozostałą cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, dodać pokrojone w ok 1-1.5cm kawałki pomidory, fasolę i kukurydzę, doprawić i dusić przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ugotowany ryż (gdy będzie trochę mokry – nie szkodzi, risotto powinno być wilgotne, kremowe, a nie suche jak pieprz) oraz parmezan, dokładnie wymieszać – wyłożyć na głęboki talerz a na górę dać świeżą rukolę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code