Razowe tagiattelle z botwinką

W sam raz na obiad w upalne dni. Lekka potrawa, a zaspokoi mały głód (w upalne dni nie stwierdzam u siebie ochoty na „porządny” obiad). Po takim obiadku spokojnie można wyruszyć na kilkukilometrowy spacer 🙂

A na obiad potrzeba niewiele. U mnie makaron razowy – wstążki, ale oczywiście można zastąpić innym, ulubionym.

Na 2 porcje – niezbyt wygłodniałe. Na większy głód składniki pomnożyć prze 1.5 lub nawet 2.

100 g makaronu gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy i szklimy posiekany 1 ząbek czosnku (uwaga, łatwo go przypalić). Do czosnku dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojone w 0,5 cm szerokości liście z jednego pęczka botwinki. Patelnię zostawiamy na ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki parmezanu, mieszamy i przekładamy na talerz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code