Racuchy serowe z owocami

Szybkie, soczyste, owocowe. Na śniadanie, na kolację, na podwieczorek, ba nawet i na obiad 😉 (za wyjątkiem tych, co twierdzą, że obiad na słodko to nie obiad…). Można je zjeść od razu na ciepło, można zapakować do pudełka i zjeść na zimno na pikniku czy w pracy.

placki5

Składniki na 1 porcję:
♥ 1 jajko,
♥ 50g twarogu,
♥ 50g mąki (ja użyłam ryżowej, można użyć pszennej),
♥ 1 płaska łyżka cukru trzcinowego lub miodu (cukier można pominąć, jeśli dodajemy słodkie owoce, np. truskawki)
♥ 50g świeżych owoców (najlepiej borówki, truskawki, jagody, maliny, banan – można owoce wymieszać)
♥ 1 płaska łyżeczka klarowanego masła do smażenia

Propozycje podania:
♥ kwaśna śmietana, jogurt naturalny, bita śmietana,
♥ świeże owoce

Jajko, twaróg, mąkę i cukier dokładnie wymieszaj do połączenia składników (będą zapewne widoczne małe grudni sera – nic nie szkodzi).

placki2

Owoce myjemy i osuszamy, te większe (np. truskawki czy banana) kroimy w kostkę nie większą niż 1cm. Następnie do ciasta dodajemy owoce i delikatnie mieszamy całość.

placki3

Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, łyżką nakładamy placki, dość grube (u mnie na grubość borówek) i smażymy je na niewielkim ogniu na złocisty kolor.

placki4Placki można udekorować śmietaną lub jogurtem i owocami.

placki6 placki1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code