Racuchy drożdżowe

Kolejny smak dziciństwa. Obiadowy. Deserowy. Czy nawet słodkodrugośniadaniowy 😉 Tradycyjnie z mąki pszennej (poznańskiej), dziś z pełnoziarnistej.

20 g świeżych drożdży kruszymy i mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki pszennej pełnoziarnistej i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2/3 szklanki mąki pszennej razowej  wsypujemy do miski. Dodajemy 1 surowe jajko, 1 szklankę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn. Składniki miksujemy. Odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nakładamy porcjami – np. dużą łyżką, małą chochelką, na rozgrzaną patelnie (można smażyć na oleju, suchej teflonowej patelni, ja preferuje teflonową patelnię z odrobiną klarowanego masła) i smażymy na złocisto-brązowy kolor z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem owocowym (np. wiśniowym).

Jedna myśl w temacie “Racuchy drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code