Racuchy drożdżowe ze śliwkami

Wariacja na temat „tradycyjnych” racuchów drożdżowych. Samo ciasto mocniej dosładzamy, ale dla równowagi dodajemy do niego kwaśne owoce. W tym przypadku są to śliwki. Ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, kiwi, na co tylko mamy ochotę.

Drożdże świeże można zastąpić drożdżami instant (przelicznik gramowy powinien być na opakowaniu), wtedy wystarczy dodać je do mąki i od razu wyrobić ciasto.

Placki najlepiej jeść od razu – chrupiące na zewnątrz, w środku mięciutkie i soczyste dzięki owocom. Ale na zimno są również smaczne, można je zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Ogólnie M. nie przepada za naleśnikami, plackami, czy innymi formami obiadów. Ale jak dostał pudełeczko wypełnione tymi racuszkami, to usłyszałam, że były bardzo dobre 😉

Składniki na 16 racuszków:

– 250 ml ciepłego (ok. 60ºC) mleka
– 2,5 dkg świeżych drożdży
– 1 łyżka roztopionego masła
– 1 jajko
– 20 dkg mąki pszennej
– 8 dkg cukru
– 25 dkg śliwek

opcjonalnie do podania:
– kwaśna śmietana
– cukier puder

Przygotowujemy zaczyn – kruszymy drożdże, zalewamy 2 łyżkami mleka, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, roztopione masło, jajko, cukier i zaczyn. Za pomocą miksera ubijamy wszystko na jednolitą masę. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Śliwki drylujemy i kroimy na kawałki wielkości ok. 1 cm. Owoce dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i nakładamy ciasto (na jeden racuch przeznaczamy 2 łyżki ciasta). Smażymy na suchej patelni na małym ogniu. Gdy ciasto się zacznie ścinać, obracamy placki i smażymy je z drugiej strony.

Można podać z kwaśną śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Jedna myśl w temacie “Racuchy drożdżowe ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code