Pumpkin pie

pumpkinpie.jpg

Składniki:

  • 1 dynia (ok. 2 kg),
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • tłuszcz do smarowania formy lub papier do pieczenia


Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cukier waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, gałką, imbirem i cynamonem. Wsypujemy do żółtek z cukrem, wciąż miksując. Do masy dodajemy posiekaną dynię, orzechy i ubite białka. Pieczemy w natłuszczonej formie 50 minut (w 200°C) i zostawiamy jeszcze na pół godziny w wyłączonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Jedna myśl w temacie “Pumpkin pie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code