Poziomkowy muchomor

Coś mi się wydaję, że będę Was zamęczać galaretkowymi deserami. Piec nie mam jak, a i coraz cieplej na dworze, to taki chłodny deser w sam raz 😉

Na 2-3 porcje.
Galaretkę poziomkową
przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dzielimy na dwie różne części. Gdy przestygną do jednej dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i mieszamy dokładnie – np. trzepaczką balonową. „Czystą” galaretkę możemy wstawić do lodówki, żeby szybciej stężała. Gdy zacznie tężeć delikatnie wlewamy do niej tę zaprawioną jogurtem. Wstawiamy do lodówki, aż całość stężej.

Miskę z galaretką wkładamy na kilka sekund do większej, z gorącą wodą. Dosłownie na kilka minut, inaczej zbyt mocno się rozpuści. Przekładamy galaretkę na talerz i posypujemy cukrowymi kulkami.

Deser można podać z bitą śmietaną, świeżymi owocami. Lub zjeść bez dodatków 🙂

Jedna myśl w temacie “Poziomkowy muchomor”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code