Porzeczki w galaretce na waniliowym spodzie

Idealny deser na zapowiadane upały. Kwaskowy, soczysty i waniliowo-słodki. Tu również wykorzystałam serek z Presidenta z wanilią, jak w mini serniczkach.

Składniki na 6 porcji:

– 1 galaretka
– 250ml obranej porzeczki białej lub czerwonej
– 400g serka z wanilią
– 3 łyżeczki żelatyny

Galaretkę przygotowujemy w 2/3 ilości wody.

Na dno miski lub silikonowej formy o pojemności ok. 1l. przekładamy obrane owoce porzeczki i zalewamy tężejącą galaretką. Miskę wstawiamy na min. 1h do lodówki.

Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody. Gdy spęcznieje rozpuszczamy ją w 50ml gorącej wody.

Serek ubijamy mikserem, aby stał się bardziej puszysty. Stopniowo dodajemy przestudzoną żelatynę ciągle ubijając. Masę serową delikatni przekładamy na galaretkę owocową, wstawiamy do lodówki na całą noc.

Jeśli używamy formy silikonowej łatwo wyjmiemy z niej deser. W przypadku miski wkładamy ją do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą na 10 sekund, żeby przy ściankach galaretka się delikatnie rozpuściła.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code