Placki twarogowo-jabłkowe z cynamonem

Ostatnio trochę chorujemy (uroki posłania Małoletniego do żłobka). Niestety wiąże się to ze zmniejszeniem apetytu małoletniego. Staram się więc przemycać warzywa i owoce gdzie się da. Wszelkiego rodzaju placki są do tego najlepsze.

Do przygotowania użyłam blendera kielichowego, w którym szybko zmiksowałam składniki na ciasto. Ciasto można przygotować również przy pomocy zwykłego miksera – jabłko w tym przypadku trzemy na tarce.

Składniki (dla dwóch dorosłych i jednego dziecka):
2 jajka
1 duże jabłko lub dwa mniejsze
250 g półtłustego twarogu
2 łyżki masła
5 łyżek mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu

Do podania: syrop klonowy, syrop z agawy, miód lub cukier puder.

Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę. Do kielicha blendera wbijamy jajka, dodajemy jabłko oraz pokruszony twaróg. Blendujemy 1-2 minuty do rozdrobnienia składników. Dodajemy obie mąki i cynamon – mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Placki są dość delikatne, więc należy je delikatnie przewracać na drugą stronę.

Podajemy z ulubionym spodziewam (lub bez 😉 ).

2 myśli na temat “Placki twarogowo-jabłkowe z cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code