Placki ryżowo-orzechowe

Cierpię ostatnio na chroniczne zmęczenie. Od dziś powinno się to trochę zmienić, i może nawet zacznę coś nowego gotować, a nie tylko szybkie i sprawdzone wielokrotnie przepisy…

Ale na początek śniadanie. Już wielokrotnie u mnie sprawdzone (ostatnio przynajmniej 2 razy w tygodniu 😉 ), szybkie, smaczne i pożywne, a i zdrowe przynajmniej trochę też.

Placki smażę na patelni o Ø14 cm (dno ma ok. 11 cm), która idealnie się sprawdza do takich placków, jajecznicy dla jednej osoby, czy 1-2 sadzonych jajek. Nie mówiąc o robieniu zasmażki, topieniu masła do ciasta, itp.

14522946_1136755116379404_7730287733736199369_n

Składniki (na 1 porcję):
♥ 2 małe jajka,
♥ 2 czubate łyżki mąki ryżowej,
♥ 1 czubata łyżka masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów),
♥ olej kokosowy do smażenia,

Do podania:
♥ świeże sezonowe owoce,
♥ owoce z zalewy,
♥ domowy dżem lub sok.

Jajka wbijamy do miski, ubijamy przez 2 minuty. Dodajemy mąkę oraz masło orzechowe i dokładnie mieszamy.*
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron aż nabiorą złocistego koloru.
Podajemy ciepłe z owocami i/lub dżemem (sokiem)

*Jeśli mamy więcej czasu (i chęci), żółtka ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy mąkę i mieszamy, a  na koniec delikatnie łyżką lub szpatułką mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek – placki będą bardziej puchate, trochę przypominające ciasto biszkoptowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code