Pizza razy dwa

Kolejny przepis zapożyczony od Asi z Kwestii Smaku. Jeśli chodzi o ciasto na pizzę oczywiście. Bo to co wrzucam na górę, to za każdym razem inna kombinacja, i nigdy nie dobieram dodatków wg przepisów, tylko wg mojego gustu i smaku. Zazwyczaj trafnie.

Tym razem zdjęcia niestety pięknością nie grzeszą (bo stygło, bo światło kiepskie, i takie tam). Ale na pewno w najbliższym czasie zrobię znowu, to już obiecuję ładniejsze zdjęcia 🙂

Składniki (na cztery 20cm pizze):

  • ciasto:
    • 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
    • 400 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatki:
    • 1kulka mozzarelli
    • 2 średnie pomidory
    • 1/2 średniej cebuli
    • 100g żółtego sera startego na dużych oczkach
    • 6 plasterków szynki
    • 1 garść liści rukoli
    • bazylia (suszona lub świeża)
    • 1posiekana ostra papryczka (np. pepperoni) świeża lub suszona
    • 1/2 mini kostki knorra – czosnek

Ciasto:

Drożdże należy wyjąć z lodówki na kilka godzin, przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Drożdże rozdrabiamy w dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki oraz cukier, mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 10-15minut pod przykryciem, aż drożdże zaczną rosnąć. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy składniki ręką lub drewnianą łyżką (polecam łyżkę), aż się połączą w miarę jednolitą masę. Posypujemy blat/stolnicę lekko mąką, oprószamy także ręce. Ciasto kładziemy na blat i wyrabiamy energicznie przez ok. 10min. Dajemy z powrotem do miski (oprószonej mąką w środku, aby ciast za bardzo nie przyklejało się do niej). Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 60min (lub do podwojenia objętości).

Ciasto dzielimy na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na placki ok. 20cm średnicy. Placki układamy na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (w swoim przepisie Asia smaruje blachę oliwą oraz oprósza mąką, ja jestem jednak na to zbyt leniwa).

Dodatki:

Dzisiaj przyrządziłam pizze na dwa sposoby: na dwóch położyłam pokrojone w cienkie plasterki pomidory, poszarpaną mozzrellę (nie lubię kroić, bardziej mi przypadła do gustu „rwana”, bo się fajnie rwie), trochę posiekanej cebuli i szczypta startego żółtego sera. Na wierzch rzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry, ale ich nie uwzględniam w składnikach. Druga wersja – na spód pomidory na przemian z szynką, posypane mozzarellą i żółtym serem oraz posiekaną papryczką. Wszystkie pizze oprószyłam suszoną bazylią oraz czosnkiem w mini kostkach kostkach knorra.

Po nałożeniu dodatków odstawiamy pizze jeszcze na 20-30min, żeby ciasto lekko się podniosło – w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 225 stopni. Pizze pieczemy po ok 15 każdą blaszkę (wkładamy do górnej części piekarnika). Podajemy ciepłe, można polać keczupem, lub innym sosem wg upodobań własnych.

Jedna myśl na temat “Pizza razy dwa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code